Mi az a QuizNight?

Heti rendezésű, ingyenes kvízjáték csapatoknak. A kvízeket kocsmákban, kávézókban tartjuk, az este nyertes csapatai pedig italokat nyernek.

Hogyan lehet nevezni?

Csak foglalj asztalt a hozzád legközelebbi kvíz helyszínre, és gyere le hétfő este 8-ra egy 3-5 fős csapattal, a kvízmester a helyszínen elmondja a többi tudnivalót.

QuizNight Helyszínek

Friss topikok

  • nyúlósgumitej: Happy Hour!!! Ez azért szép húzás a GRUNDtól! Köszönjük! (2013.05.08. 09:19) Az év pubquize
  • nyúlósgumitej: A Még Nincs Név érte el a legmagasabb pontszámot 33 ponttal, de mivel fél ponton belul voltak dönt... (2013.04.29. 12:47) Kérem vissza a 30 pontunkat!
  • inquizitor: @BDzsH: próbálom mindenben a jót látni :) (2012.12.13. 18:31) Állítólag…
  • nyúlósgumitej: Egyértelmű, h a Hírcsárda :) (2012.12.06. 17:10) Blog.hu Karácsonyi buli
  • inquizitor: @nyúlósgumitej: megnyugodhatsz, nem ért el a kedves szerző annyit. Bár annyit talán még a Kedves V... (2012.10.17. 20:10) Habkönnyű hétfői haligali

2013.04.29. 12:09 inquizitor

Kérem vissza a 30 pontunkat!

Az e heti posztot nem az eredeti Inquizitor írta!

„Jó, de ez a 30 pont már nem az a 30 pont, mint régen” – hűtötte le lelkesedésemet nemrég a Quiznight egyik rutinos rókája, amikor azzal dicsekedtem, mostanság milyen sokszor csinál a csapatom 3-assal kezdődő pontszámot. Utalt ezzel arra, hogy az utóbbi időben mintha kicsit könnyebbek lettek volna a feladatsorok – különös tekintettel talán a beküldött kérdésekre, ahol régen az ötből három pont is megsüvegelendő teljesítmény volt, mostanság pedig szinte kötelezőnek tűnt legalább a négy helyes válasz.

Na, erre fel a 23. fordulóban visszatértünk a régi ?szép? időkhöz, a múlt hétfő ugyanis véleményem szerint a tavaszi idény legnehezebb kérdéssorát hozta el. Ha akarunk, kézzel fogható bizonyítékot is találunk erre, nagyon régre kell ugyanis visszamenni az időben, hogy olyan etapot találjunk, ahol 32,5 ponttal országos elsőnek lehetett lenni – ezúton is grat az Enuresis nocturna csapatának. A többségnek viszont kettessel kezdődött, mint a nők személyi száma. Az országos toplista első 10 helyezettjéből 5 csapatnak is csak álom maradt a 30 pont, ilyenre aligha volt példa valaha is. Nehéz volt na, legyen elég ennyi.

És hogy miért? Elsősorban talán azért, mert ezúttal nem volt meg az a relatíve könnyen megszerezhető 2-3 pont a plusz 10-es körben, amelyik az elmúlt hetekben 30 pont fölé lökhette a csapatok zömét. Sőt, voltak kimondottan kockáztatásra csábító – s így nullázással fenyegető – kérdések, gondolok itt elsősorban a Muszorgszkijt (a „Muszorgszkij” szót nem ismeri a Word helyesírás-figyelő, de helyette felajánlja Majakovszkijt és Csajkovszkijt, ez mi?)  feldolgozó együttesre vagy akár a Lánchídon átkelő első valamire.

A beküldött kérdéseknél újra megjelentek a nehezebb feladványok (senki ne mondja nekem, hogy a Mexikói Egyesült Államok nem vérbeli 2 pontos kérdés), de legalább a csapatommal hosszas gondolkodás után kitaláltuk, hogyan használták a Rai-követ kivégzésre: átpréselték a lyukon az embert. Már el is kezdtük volna szabadalmaztatni az ötletet, de nagyon drága manapság az ilyen levédetés, ráadásul Rai-kőben kellene fizetni… A KUKA viszont nálam pályázik az Év Legjobb Beküldött Kérdése címre (esetleg lehetne ilyen „díjátadó” a döntőn, előtte persze szavazás), nem kicsit esett le az állunk a választól, de azért a segítséggel együtt nem volt kitalálhatatlan.

Amit még megemlítenék, az a néhány kisebb-nagyobb vitára okot adó kérdés. A gombolásos ugyan nagy vihart talán nem kavart, ettől függetlenül óva inteném a társaságot az olyan kérdésfeltevéstől, hogy „a legelterjedtebb nézet szerint” vagy „a közhiedelem szerint” vagy „állítólag”, mert nem elég egyértelmű, és valószínűleg kompromisszumokat kell kötni a válasz elfogadásnál, és olyat is pontozni, ami már kissé messze esik az eredeti jó megoldástól. Ahogy hallottam, az „országról fővárost–fővárosról országot” kérdésnek volt a leghosszabb utóélete – egyrészt azzal kapcsolatban, hogy mi számít elnevezésnek (Chile – Santiago de Chile pl. kérdéses), illetve, hogy Amerika 1 vagy 2 (netán 3, de ezt gyorsan felejtsük is el) földrésznek számít-e. Utánaolvasva szerintem mind az 1, mind a 2 védhető álláspont: sok forrás Eurázsiához hasonló szuperkontinensnek tekinti Amerikát, amely 2 földrészt – Észak- és Dél-Amerikát – foglal magába, ugyanakkor gondoljunk az olimpiai 5 karikára, amelyben csak 1 karikát kap egész Amerika. Mindenesetre, ahol mi játszottunk, elhangzott hangosan, hogy Amerikát 1 földrésznek vegyük, így egyértelmű volt a dolog – bízom benne, hogy mindenütt így történt.

Az anagrammák a szokottnál keményebbek voltak, mind kirakásban, mind megfejteni, hogy akkor ez most hova valósi. A kapcsolat kör remekre sikerült (csak az ilyen vas-a-ló típusúakat tudnám feledni…), míg a villámkérdések, ha ez nem egy nyilvánosan megjelenő valami lenne, akkor azt írnám, k**** jók voltak.

A ma esti 24. körben pedig kiderül, megindul-e újra a pontáradat. Mi legalábbis nagyon szeretnénk újra 3-ast kanyarítani az összpontszámhoz (és még véletlenül se 23-at) – még akkor is ha ez a 30 pont nem az a 30 pont lesz, mint régen, vagy akár a múlt héten lett volna.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://quiznight.blog.hu/api/trackback/id/tr315252375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyúlósgumitej 2013.04.29. 12:47:36

A Még Nincs Név érte el a legmagasabb pontszámot 33 ponttal, de mivel fél ponton belul voltak döntőztek és alul maradtak.
süti beállítások módosítása