Mi az a QuizNight?

Heti rendezésű, ingyenes kvízjáték csapatoknak. A kvízeket kocsmákban, kávézókban tartjuk, az este nyertes csapatai pedig italokat nyernek.

Hogyan lehet nevezni?

Csak foglalj asztalt a hozzád legközelebbi kvíz helyszínre, és gyere le hétfő este 8-ra egy 3-5 fős csapattal, a kvízmester a helyszínen elmondja a többi tudnivalót.

QuizNight Helyszínek

Friss topikok

  • nyúlósgumitej: Happy Hour!!! Ez azért szép húzás a GRUNDtól! Köszönjük! (2013.05.08. 09:19) Az év pubquize
  • nyúlósgumitej: A Még Nincs Név érte el a legmagasabb pontszámot 33 ponttal, de mivel fél ponton belul voltak dönt... (2013.04.29. 12:47) Kérem vissza a 30 pontunkat!
  • inquizitor: @BDzsH: próbálom mindenben a jót látni :) (2012.12.13. 18:31) Állítólag…
  • nyúlósgumitej: Egyértelmű, h a Hírcsárda :) (2012.12.06. 17:10) Blog.hu Karácsonyi buli
  • inquizitor: @nyúlósgumitej: megnyugodhatsz, nem ért el a kedves szerző annyit. Bár annyit talán még a Kedves V... (2012.10.17. 20:10) Habkönnyű hétfői haligali

2013.03.18. 14:26 quiznight.hu

Egy „átlagos” hétfő este

Címkék: bajnokság kvíz quiznight

Közlemény: Az e heti Inquizitor posztot elfoglaltságai miatt nem az eredeti Inquizitor írta, hanem egy helyettese

„Szia, a villákat ismered?” – hangzott a kivetítőt bámuló csapattársaim első hozzám intézett kérdése a 18. forduló estéjén. Igyekeztem gyorsan megnyugtatni mindenkit, ezért még a kabát levétele előtt kiböktem: „Hát, a Tasnádi-villa az majdnem olyan, mint egy vár, még bástyája is van, a Korda-villát is megismerem, ennél durvábbak meg csak nem lesznek!” Azért, miközben leültem, a kisördög nem hagyott nyugodni, hogy mintha lenne ennek a szónak egy másik jelentése is… „ja igen, a kerékpároknál is van valami villa, de hát arra tuti nem kérdeznek rá!” Hát valahogy így kezdődött ez az átlagos hétfő este.

És folytatódott a beküldött kérdésekkel, amelyek bár sokrétűek voltak, de érzésem szerint az átlagnál valamivel laposabbra sikerült a merítés. Egy jó kérdés legfőbb ismérve nálam az, hogy össze tudunk rajta veszni a csapattársakkal, de úgy istenesen, márpedig ezúttal ez elmaradt – pedig szó sincs róla, hogy mindet kisujjból tudtuk volna. Mindenesetre most először fordult elő, hogy nem mertem a helyszínen hagyni a firkapapíromat, mert a marokkói zászló közepén található forma és az ő sokszögének kitalálására tett kísérleteink után a következő vendég még azt hitte volna, valamiféle bizarr vallási szekta tartott ott szeánszot.

A keresztrejtvény és benne a Nemzetközi Nőnap eredetét firtató kérdés végre elhozta az első vitát, az angol és amerikai pártra szakadt asztalnál végül az alábbi mondat után dobták be a törülközőt az USA-hívek: „előbb írnám be Albániát, Afganisztánt, de még Antigua és Barbudát is, mint Amerikát vazzeg”. Egyébként szerintem sokakkal egyetértésben mondhatom, hogy jobb, ha kapcsolatkör van, még akkor is, ha azért ebben a változatban is lehet ponto(ka)t hullatni, kezdőbetű ide vagy oda. Persze időnként, ilyen speciális alkalmakkor, mint a nőnap, belefér, de óva inteném a Quiznight csapatát, hogy a naptár és a jeles napok ilyen szinten tematizálják a feladatsort. Vagy úgy is mondhatnám, hogy nem szeretném a következő hetekben – a filmcímeknél maradva – összeolvasni, hogy Bunyó Húsvétig, Bolond szél fúj, Anyád napja és hasonló szörnyűségek… Aztán kaptunk Korda-villa helyett fűszervillát (mondjuk ki, ez egy baromság, még a Word is aláhúzza…). Ha egy kicsit is érdekelt volna a feladat, talán ölre megyünk azon, hogy a 18-as villa végén a kis kurbli az a spagetti felcsavarója, vagy a fűszerek őrlője – így viszont csak konstatáltam, hogy én a magam részéről a jövőben is mindent kanállal eszem. Az összekötözgetős játékot méltatlanul könnyűnek éreztem, bár ha abból indulunk ki, hogy ez a 21-25.-ig tartó blokk így is úgy is minden csapatnak fix 5 pont (kivéve a virágok színei…), akkor végső soron még jó is, hogy ezúttal nem tartott ki a feladat a plusz 10-es körre, ahogy az velünk nem egyszer előfordult egy-egy anagramma-rejtvénynél. Azért legközelebb, ha lehet, megint össze akarom firkálni még az itallap hátulját is a betűtengerrel!

Örültem neki, és a jövőben is támogatom, hogy legyenek logikai kérdések, mint a számsor folytatása, viszont a sör vs. tej kérdést kicsit problémásnak érzem (az a víz beleszámít, amit azok a növények vesznek fel, amit később a tehenek lelegelnek? És amit az iszik, aki megfeji a tehenet?). Igaz, ha ultrabrutál nagyságrendi különbség van a kettő között, akkor vélhetően nem számít, hol húzzuk meg a határt beleszámít és nem számít bele között. Még emlékezetes marad a karlócai békés kérdés, aminek a megoldása annyira kézenfekvő volt, hogy nem lepne meg, ha néhányan „túlgondolkodták” volna.

A Plusz 10-es körben talán minden csapat talált 2-3 kérdést, amihez hozzá tudott szólni, netán még pontra is tudta ezt váltani. Sportrajongóként azért nem tudom nem leírni, hogy létezik egy íratlan szabály, hogy ha a plusz 10-es körben sportkérdés van, az csak Forma–1 lehet? (Jó, tudom, pár hete Grosics és Buzánszky, de hát azt is lehetett tudni sportban való jártasság nélkül is.) Összességében az, hogy országszerte sem voltak hatalmas különbségek a győztes pontszámok között (32-38 pont), azt mutatja, hogy egy olyan kvízt kaptunk, ami senkinek sem feküdt annyira, hogy a többi csapat életkedvét elvevő 4-essel kezdődő pontszámot csináljon, de azért úgy látom, hogy a többség az átlageredményét hozni tudta. Ebből a szempontból ez mindenképp egy jól eltalált feladatsor volt. Az arra vonatkozó receptet, hogy mitől lehet legközelebb is ilyen, senki se tőlem várja, én az állandó rovatként szereplő igazságossági faktoros kérdés-kategorizálásnál is elakadtam – valahol a közlekedési eszközök magasságában.

Annyi azért látszott, hogy a szokottnál kevesebb volt a popkultúra. Gondolom ennek isszuk is majd a levét a következő, cseppet sem átlagos hétfő estén.

Ideális kvíz lett volna:

Kézdivásárhelyi születésű, Senna-rajongó, folyton fogyókúrázó, írószer beszerzésért felelős kollégának/kolléganőnek, aki éjszaka titokban a náci vezérek emlékiratait olvassa. Ahol volt egy ilyen a csapatban, már nagy baj nem lehetett!

Bónusz egy mondat Szigor tanársegéd úrtól a zsar… a villámkérdésekről:

A helyzet az, hogy én már a derült nyári éjszakákon is csak blöffölök a csillagképek mutogatásával („Hol?” „Ott!”), viszont legalább így korábban elkezdődött a szünet…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://quiznight.blog.hu/api/trackback/id/tr55143340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása