Mi az a QuizNight?

Heti rendezésű, ingyenes kvízjáték csapatoknak. A kvízeket kocsmákban, kávézókban tartjuk, az este nyertes csapatai pedig italokat nyernek.

Hogyan lehet nevezni?

Csak foglalj asztalt a hozzád legközelebbi kvíz helyszínre, és gyere le hétfő este 8-ra egy 3-5 fős csapattal, a kvízmester a helyszínen elmondja a többi tudnivalót.

QuizNight Helyszínek

Friss topikok

  • nyúlósgumitej: Happy Hour!!! Ez azért szép húzás a GRUNDtól! Köszönjük! (2013.05.08. 09:19) Az év pubquize
  • nyúlósgumitej: A Még Nincs Név érte el a legmagasabb pontszámot 33 ponttal, de mivel fél ponton belul voltak dönt... (2013.04.29. 12:47) Kérem vissza a 30 pontunkat!
  • inquizitor: @BDzsH: próbálom mindenben a jót látni :) (2012.12.13. 18:31) Állítólag…
  • nyúlósgumitej: Egyértelmű, h a Hírcsárda :) (2012.12.06. 17:10) Blog.hu Karácsonyi buli
  • inquizitor: @nyúlósgumitej: megnyugodhatsz, nem ért el a kedves szerző annyit. Bár annyit talán még a Kedves V... (2012.10.17. 20:10) Habkönnyű hétfői haligali

2011.10.06. 17:57 QuizÁlmos

Királyokról és ellenkirályokról - kiigazítás a megnyitó játékhoz

Tévedhetetlenek, azok nem vagyunk. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, de szerencsére Ti okosabbak vagytok, és többet tudtok a saját szakterületetekről, mint mi. Most is így jártunk, a megnyitó quiz alatt volt egy kérdés, hogy melyik királyunkból volt 5. Három jó megoldást is elfogadtunk, Istvánt, Lászlót és Ferdinándot is, de szerencsénkre egyikőtök utánanézett, és összefoglalta, hogy pontosan hogy is volt ez a magyar történelem zivataros századaiban, és melyik az egyetlen helyes megoldás.

Megnyitó quiz – Milyen nevű királyunkból volt a legtöbb?

Az elfogadott válasz Ferdinánd, László és István volt. Ez igaz is, hisz mindenhol azt tanítják öt-öt volt belőlük. A kronológiák és időszalagok is mind ezt a számozást használják, de nézzünk egy kicsit a dolgok mögé.

A Ferdinándokban biztosak lehetünk, hogy öten voltak. Velük csak sorszám vita volt 1835-ben, amikor V. (I.) Ferdinánd trónra lépett. (Az Osztrák Császárság 1804-es létrejöttekor újrakezdték az osztrák uralkodók számozását.) Ha jobban utána néz az ember a kérdésnek, akkor az Istvánok és Lászlók uralkodásában előkerül egy kis gikszer. III. István király (1162 – 1172) uralkodása alatt volt két ellenkirályunk.  E két ellenlábast II. László (1162 – 1163) és IV. István (1162 – 1165) néven ismerjük. Ők III. István nagybátyjai voltak, II. (Vak) Béla fiai, az előző király II. Géza öccsei. Mind a ketten Bizánc támogatásával szerették volna megszerezni az ország feletti uralmat. Katonai erővel meg is szerezték az uralmat, de a legitim kereteket sosem teljesítették. II. Lászlót valószínűleg megmérgezték, IV Istvánt saját hívei ölték meg, reménykedve III. István kegyelmében.

Kézai Simon  krónikája így szól erről a korszakról: „Ez után uralkodék István tizenegy esztendeig, kilencz hónapig. Kinek uralkodása alatt László herczeg bitorlá az országot és koronát fél esztendeig. Fejérvártt van temetve. Ez után testvére István bitorlá a koronát öt hónapig és öt napig; végre legyőzik, melly ütközetben az ország több nemeseit leölik. Maga pedig az országból kiűzetve végre Zimonyba jöve s ott végzé életét. Fejérvártt nyugszik.” /Gesta Hunnorum et Hungarorum IV:8§ /

Kálti Márk Képes krónikája már csak ennyit említ: „ István megkoronázzák – Helyébe fiát Istvánt koronázták meg: tizenegy esztendeig, kilenc hónapig és három napig uralkodott. Uralkodása alatt László herceg, a vak király fia bitorolta a koronát fél esztendeig. Elköltözött az Úrhoz az Úr 1172-ik évében, február elsején, vasárnap; teste Fehérvárott nyugszik.”


A korukban és később nem számították őket bele a magyar királyok sorába, de a mai történetírás megadta nekik a sorszámot. Ettől még felmerül a kérdés: Király-e az ellenkirály?

Ha bárkinek van hasonló kiigazítása, ne habozzatok, küldjétek el az almos(kukac)quiznight.hu címre!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://quiznight.blog.hu/api/trackback/id/tr983283213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KisPisti 2011.10.06. 19:27:25

A felvetés történészi szemmel teljesen jogos, de a köztudatba olyan mélyen van beleásva V. István, de különösen V. László, hogy nem tudom elképzelni, hogy erre ne adjatok pontot, ha eredetileg nem terveztétek, akkor sem:)

QuizÁlmos 2011.10.06. 19:36:18

@KisPisti: adtunk rá pontot természetesen :)
süti beállítások módosítása